Tentoonstelling foto-verslag Groene Rivier theater

Vanaf maandag 29 november 2016 tot eind februari 2017 is in de Heerd (dorpshuis in Heerde) een fotoverslag te zien van de theateruitvoering Groene Rivier die in het voorjaar van 2016 is opgevoerd. De theateruitvoering ging over de moeizame totstandkoming van de hoogwatergeul Veessen-Wapenveld. Het verslag is gemaakt in opdracht van Stichting IJsselhoeven, die ook de theaterproductie mogelijk maakte.

In de lounge van de Heerd, de multifunctionele accommodatie in Heerde, hangt vanaf 29 november tot eind februari een fotografisch verslag van de theatervoorstelling Groene Rivier die Stichting IJsselhoeven in mei 2016 organiseerde in het gebied van de hoogwatergeul Veessen-Wapenveld. De foto's zijn gemaakt door Benno Wonink van AFV de Sprengen en Henri van der Beek, vakfotograaf. De theateruitvoering is 5 keer uitgevoerd en was telkens meer dan uitverkocht. Groene Rivier bestond uit 6 scenes die op verschillende locaties werden gespeeld door bewoners uit het gebied. Tussen de scenes werden de toeschouwers op wagens achter trekkers vervoerd.

De voorstelling ging over de manier waarop de hoogwatergeul tot stand is gekomen. Eindeloze discussies, bewoners die mee mochten praten maar die zich toch niet serieus genomen voelden, boeren die er wel en anderen die niet er niet goed uit zijn gekomen en projectmedewerkers die hun weg moesten zoeken. Het was een voorbeeld van de moeizame manier waarop participatie bij dit soort grote projecten vaak verloopt.

Gerja Meima was regisseur, Kees van der Zwaard maakte het script. Hiervoor voerde hij meerdere gesprekken met bewoners en betrokkenen. Hij kon soms uitspraken optekenen die letterlijk in de voorstelling werden gezegd of gezongen.

Het doel van de uitvoering was om bewoners en anderen de kans te geven om het gebied en alles wat er op de kop is gezet opnieuw te leren zien en misschien te accepteren. Want zoals in het stuk wordt gezegd:

          "Onze geschiedenis is straks een feit.

          Een kind zegt: die geul? Die was er altijd.

          Dan zijn we klaar met verzet en verdriet.

          Wat blijft is nog steeds een heel mooi gebied."

Bij gelegenheid van de theateruitvoering is ook de (participatie-)roman 'de Nevengeul van Kampvoort' verschenen, geschreven door Sonja van der Arend. Op een toegankelijke manier laat deze roman zien wat er in een denkbeeldig Ruimte voor de Rivier-project (het had de hoogwatergeul kunnen zijn!) gebeurt met initiatieven waarbij bewoners betrokken worden en wat het betekent voor de gemeenschap. Het boekje is verkrijgbaar via de webwinkel.

 

Geplaatst op 28 november 2016