Busreisje kloosterboerderijen

Na een voor velen avontuurlijke route over het industrieterrein ‘Kloosterlanden’ arriveerden zo’n 35 IJsselhoeven enthousiastelingen op de plek waar ooit het vrouwenklooster ter Hunnepe stond. Zie de bijlage met toelichting van Teun Kloosterboer over dit klooster. Dezer dagen toont een verhoging in het landschap en een daarop geplaatst kunstwerk de plek waar het hoofdgebouw van het klooster ooit stond. Voormalig projectleider/archeoloog Jan de Vries vertelde het gezelschap over de zoektocht die tal van vrijwilligers en specialisten op die plek gedurende ruim 30 jaar hebben uitgevoerd en wat ze aan schatten vonden.

Na een lekker kopje koffie stapte het gezelschap in de bus. De chauffeurskwaliteiten van Gerrit Bouwman zouden die dag tijdens de rit een aantal malen bevestigd worden. Koers werd gezet naar het kerkje in Diepenveen, een mooie verstilde plek, waar het vrouwenklooster van Diepenveen ooit stond. Itha van Dijk droeg een prachtig gedicht voor over wat ooit was en is vervlogen.

Daarna werd koers gezet naar Den Nul. Wie daar ooit eerder geweest is weet dat de toegangsweg bepaald geen autostrada is. Dankzij de stuurmanskunst van Gerrit kwam gezelschap en bus ongehavend aan op het erf van Johan en Guusta. Een heerlijke versnapering en lekkere koffie/thee stond daar klaar. Het gezelschap werd ‘opgeschrikt’ door een oude tractor bestuurd door een kloosterling en non, die haarfijn konden toelichten wat zij zoal meemaakten daar op het Hof van Duur. Hilarisch en heel goed gedaan! Na een rondwandeling over het erf en door de tuin van deze mooie IJsselhoeve (ook ooit een kloosterboerderij ?) vertrok de bus richting Windesheim.

De eigenaar van de voormalige kloosterboerderij Hof van Windesheim, Melvin Moerman heette de groep van harte welkom en vertelde het een en ander over wat hij en zijn vrouw had gedreven om zo’n prachtige IJsselhoeve te kopen en met veel zorg en aandacht te restaureren. Momenteel wordt het pand voornamelijk ingezet als zorgboerderij. Men kon vervolgens een kijkje nemen in de unieke kelder die stamt uit de veertiende eeuw. Daarna kon ook de rest van het pand, met name het mooie tegel tableau in de keuken en andere kenmerkende oude elementen bewonderd worden. Iedereen stapte vervolgens weer in de bus die hen terugbracht naar Kloosterlanden.

Getuige de reacties van de deelnemers een heel bijzondere en geslaagde excursie.

Geplaatst op 27 juni 2022