De IJsselhoeven energiedag op 17 november 2012

wim jansen showt directoireEen energie(rij)ke dag

Zaterdag 17 november 2012 werd een energiedag gehouden op boerderij de Blankemate. De dag markeert de afsluiting van de energieonderzoeken die afgelopen jaar gedaan zijn bij vijftien IJsselhoeven. Deze onderzoeken maken deel uit van een duurzaamheidproject dat wordt ondersteund door de Provincie Overijssel en de gemeente Olst-Wijhe.

Allerlei nieuwe en oude ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid kwamen voorbij. Van luchtwarmtepompen tot gebreide borstrokken en lange onderbroeken.

Het belangrijkste punt bij duurzaamheid blijkt toch vooral houding te zijn, zo bleek uit de onderzoeken die gehouden waren. Op de meeste boerderijen wordt zuiniger gestookt dan de norm is . Gezond boerenverstand blijkt dan ook van een grote invloed te zijn op energieverbruik. Zo legde Mirjam te Hove uit, projectleider energiescans. Dat er desondanks veel zaken zijn die bij oude panden verbeterd kunnen worden, bleek verder uit de analyse van de onderzoeken, maar was ook te zien op de energiebeurs, die werd gehouden op de deel. Met slimme en redelijk betaalbare systemen zoals bijvoorbeeld goede tochtwering valt veel winst te behalen. Opwekking van warmte en energie door middel van zonnecollectoren is ook een mogelijkheid. Het gebruik van folies op glas en natuurlijke materialen als cellulose voor isolatie werden getoond. Warmtepompen, hout cv.-kachels en inductieverlichting, achterzet beglazing. Het was er allemaal.

De ‘verdiepingstafels’ waarin op specifieke onderwerpen werd ingegaan gaven de bezoekers de mogelijkheid meer over een speciaal onderwerp te horen.
Onder andere over het uitermate revolutionaire systeem van Warm Bouwen, waarbij het gebouw als uitgangspunt wordt genomen om energie op te wekken. Uitgebreide uitleg werd gegeven.

Wim Jansen (projectleider rood Stichting IJsselhoeven) sprak over de speciale problematiek met betrekking tot isolatie, vocht en gebruikte materialen in oude gebouwen. Hij waarschuwde voor het te dicht isoleren van een pand. Zorg voor een goede vochthuishouding, laat voldoende kieren om het gebouw te laten ademen.
Onder grote hilariteit toonde hij hoe men zich vroeger kleedde op de kou. Uit een doosvol (zelf) gebreid ondergoed kwamen lange onderbroeken, borstrokken en als klap op de vuurpijl een roze directoire. De les was duidelijk.

De kunst is verder hoe op slimme wijze energie op te wekken. Energie is er voldoende, maar het toepasbaar maken is een ander verhaal.

Al met al een geslaagde dag met een goede opkomst en zeer geïnteresseerde mensen. Hier komt zeker een vervolg op.

Geplaatst op 20 november 2012