Een groots IJsselhoevenFestijn

We kunnen terugkijken op een uitermate geslaagd IJsselhoevenFestijn zaterdag 31 augustus 2019. De kloosterboerderij achter abdij Sion bood ons een heel bijzondere en toepasselijke locatie. Het was stralend weer en de hele dag waren er veel bezoekers. Prettige muziek van Marak droeg bij aan een prima sfeer. Dank en hulde aan Gerard Hendrix voor de organisatie en de inzet van veel vrijwilligers, deelnemers, toneelspelers en alle andere betrokkenen!

Klik hier voor een uitgebreide fotoreportage (pdf 10MB) met dank aan Mieke de Vries en Mirjam ten Hove

Er was een vertelling door Clemens Hogenstijn over kloosters in de IJsselvallei, en Annemarieke de Kloet presenteerde de resultaten van het kloosterboerderijen projekt. Wim Nugteren liet een en ander zien over riet en luiken. Hiermee sloten we 3 projecten af waaraan de afgelopen jaren met veel energie is gewerkt. Er zijn 3 prachtige boeken gemaakt, en een eerste setje werd officieel overhandigd door voorzitter Mechteld Schwartz aan de aanwezige gedeputeerde Roy de Witte van de provincie Overijssel. Alle informatie vindt u op de projectpagina's over Luiken, Riet en Kloosterboerderijen. De boeken zijn vanaf heden te koop via de webwinkel.

Op het erf was een gezellige markt ingericht met kraampjes van Stichting IJsselhoeven, TuinTerTijd, Het Oversticht, Gelders Genootschap en schildersbedrijf van Triest ism Rigo verfproducten. Veel mensen hebben geboeid staan kijken bij demonstraties rietdekken door vader en zoon Harleman. Riettelersvereniging De Wieden gaf informatie over het ambacht van de rietsnijders en hoe dat onderdeel is van natuurbeheer in de Kop van Overijssel. Smid Bernard Snikkers was aanwezig met een mobiele smidse en liet de productie van mooi hang- en sluitwerk zien. Doorlopend was er een demonstratie van constructie en renovatie van luiken.

Enigszins verstopt op een koele, donkere plek in de oude stal werd door de videoclub Welsum doorlopend de gemaakte documentaire over riet getoond. Elders op het kloosterterrein werd verteld over de produktie van cider (IesselCider). Op enkele momenten konden bezoekers mee met een zeer interessante excursie over het kloosterterrein en door de gebouwen. Hiervoor was zoveel belangstelling dat de maximale groepsgrootte bereikt was, en sommigen teleurgesteld moesten worden.

Na de lunch met biologisch brood en op de kloostertuin geteelde groenten, vervolgde het programma met de viering van het 15-jarig bestaan van Stichting IJsselhoeven in het zaaltje waar voorheen de smederij van de abdij was gevestigd. Alle bij de oprichting betrokken bestuursleden waren aanwezig en blikten terug op wat er in 15 jaar is gedaan en bereikt. Dit ging vloeiend over in het afscheid van Wim Jansen, die jarenlang als historisch bouwkundige een onmisbare steunpilaar is geweest binnen onze stichting. Zijn inzet voor IJsselhoeven maar ook nog allerlei ander vrijwilligerswerk waren meer dan voldoende aanleiding voor een koninklijke onderscheiding als Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Klik hier voor uitgebreid verslag van Wim's afscheid en onderscheiding.

De grote finale van de dag was de premiere van het interactieve theaterstuk KRING LOPEN. Met zang, toneel, discussie en een gedicht konden we horen, zien en voelen wat de problematiek rondom energietransitie, duurzaamheid en kringlooplandbouw zoal teweegbrengt. We zagen een vertwijfelde ambtenaar, een fanatieke verkoper, een bezorgde wetenschapper, onenigheid aan de keukentafel van een boerengezin, boze campingeigenaren en twee jonge boeren die op de deel zich afvragen hoe ze als ondernemer verder moeten. Meer over het theater op de speciale projectpagina.

Zo kwam een eind aan een lange, warme, maar fantastische dag. Gelukkig was er een koelkast met appelsap en speciaal gebrouwen fraterbier. Geinspireerd en voldaan kon iedereen huiswaarts.

Het IJsselhoevenFestijn werd mogelijk gemaakt door de inzet van vele vrijwilligers en financiele ondersteuning van Provincie Overijssel en Provincie Gelderland.

Geplaatst op 3 september 2019