Hamsteren

Het was al uitgebreid in het nieuws: "Nederlanders massaal aan het hamsteren". Het schoot toch even door mijn hoofd: moet ik dat nou ook gaan doen? Al snel kwam ik weer bij zinnen: we hebben toch een kelder! Ooit hadden we in Nederland veel huizen met kelders. Nu wordt er niet meer gebouwd met in het achterhoofd dat we ook zelf groenten en fruit kunnen verwerken en een kelder kunnen gebruiken voor schaarsere perioden. We verlaten ons op de supermarkt.

Het mooie aan onze IJsselhoeve zit op dit moment dus onder het maaiveld: een ondergrondse bergplaats met een klein luikje naar de buitenwereld. Kolkenstein had zelfs twee kelders. De bietenkelder is in de 20ste eeuw ontdaan van zijn oorspronkelijke functie. Voor pa en moe kwam er een gelijkvloerse woonplek. Dus werd de opkamer gesloopt. De vloer naar beneden gebracht, de ramen verlengd. En de bietenkelder volgestort met 40 kuub zand.

Gelukkig hebben we er nog een die wél bruikbaar is en daar staat onze voorraad. Alleen wat eenzijdig om je te voeden met jams en stropen en een beetje boontjes, radijs en courgette in zuur. Maar ja, zo'n mooie grote koele opslagruimte maakt dat je ongewild gaat hamsteren. En zo hebben we in de loop der jaren genoeg bij elkaar verzameld om het een poos uit te kunnen houden als we gedwongen binnen moeten blijven. Gelukkig brengt de lente ons voorzichtig aan al prachtig eetbaar groen: lindebloesemknoppen (nog even en dan ook het blad), paardenbloemen en blad, longkruidblad en bloemen (wel wat laten staan voor de bijen), eeuwig moes, dovenetel, kleefkruid. Genoeg om scheurbuik te voorkomen. Toch fijn zo'n IJsselhoeve. Boven- en ondergronds heel functioneel inzetbaar en je kunt er anderen ook van laten meegenieten.

Bekijk het filmpje met een kleine rondleiding door de kelder van Kolkenstein.

Zorg goed voor je omgeving en jezelf!

Terwolde 21 maart 2020, Mechteld Schwartz

-------------------------------------------------------------

blog in de serie 'IJsselhoeven ten tijde van Corona'

zie www.ijsselhoeven.nl/journaal voor andere bijdragen

 

Geplaatst op 22 maart 2020