Stinzeplanten op IJsselhoeve de Blankemate

Op zaterdagochtend 16 april verzamelden 22 liefhebbers van stinzeplanten zich in de tuin van IJsselhoeve De Blankemate in Nijbroek. In de stralende ochtendzon vertelt gastvrouw Willemien Hartmans eerst over de geschiedenis van deze prachtige IJsselhoeve. Eeuwenlang was op deze plek een gemengd agrarisch bedrijf met akkerbouw, veeteelt en fruitteelt. Bij de IJsselhoeve hoort een prachtige tuin in Engelse landschapsstijl. Met daarin diverse soorten stinzeplanten. 

Onze gids Adrie Hottinga legt uit wat stinzeplanten zijn: planten die van oudsher niet in Nederland voorkomen maar lang geleden hier naar toe zijn gebracht om de tuinen van states (stinzen in het fries), boerderijen, buitenplaatsen, kastelen enz. te verfraaien. Vanuit deze oude woonplekken zijn de planten verwilderd. Op De Blankemate vinden we nog het specifieke stinzenmilieu: door eeuwenlang menselijk ingrijpen is de tuinbodem hier voedselrijk, vochtig (maar niet te nat), los en schaduwrijk.

We zoeken en vinden bloeiende en net uitgebloeide stinzeplanten: Weidegeelster, Daslook, Sneeuwroem, Blauwe Druifjes, Holwortel en Vingerhelmbloem en de Italiaanse Aronskelk. De Winterakoniet is al uitgebloeid maar de nog steeds prachtige volle planten bedekken een groot deel van de tuin onder de rode beuk. We zien daarnaast andere wilde planten die zich in het stinzenmilieu ook thuisvoelen zoals Stinkende Gouwe, Wilde Hyacint en de Sleutelbloem.

Tot slot nemen we nog een kijkje in de boomgaard waar de perenbomen in bloesem staan met daartussen velden felgeel speenkruid. Een prachtig gezicht!  

We kijken terug op een mooie, gezellige en leerzame ochtend. Volgend voorjaar een vervolg?

Geplaatst op 24 april 2022